SANT PONÇ TEMPS DE CANVIS
11 de Maig de 2012

 

La primavera, amb la seva variabilitat ens fa sentir l’adaptació del nostre cos a les diferents temperatures, vents, gelades, assoleiaments, floracions, atmosferes amb al.lergògens…

Inevitablement penses en la planta d’elecció per a una època de l’any a on :

  • La irritació de pell dóna lloc a reaccions pruriginoses (grans i picor).
  • La irritació de mucoses (nasals i bronquials) produeix d’una banda mucositats, esternuts i sinusitis i per altra fins a l’asma bronquial.

 

De l’espècie de Sempreviva Helychrisum italicum (cast.=Helicriso) se n’utilitzen les inflorescències que contenen petites quantitats d’olis essencials, flavonoides, betasitosterol… entre d’altres. La forma més usada és el xarop d’infusió simple o el resultant de la combinació amb plantes com ara l’Echinacea, el Plantatge o el Groseller negre. Externament també es pot fer servir en locions o cremes com a calmant i antial·lèrgica.

Es tracta d’una planta seleccionada en Cosmètica natural ja que l’oli essencial biològic que conté forma part d’excel·lents cremes, bàlsams, aigües dinamitzadores i de sèrums facials per les seves virtuts antioxidants i regeneradores.

La diada de Sant Ponç ens ajuda a aturar-nos i ens fa veure com n’és d’extraordinari que una petita planta ens aporti tantíssim per al nostre benestar.

Encapçalàvem l’article recordant Els Temps de Canvis que estem vivint fent una analogia amb la pròpia Primavera. Pot ser ara, en els temps d’Internet, les herbes ens recorden que sempre han estat a la natura, i que tot és qüestió de fixar-nos-hi, estudiar-les i valorar-les; és a dir prendre’ns el temps necessari per a la seva observació perquè probablement fent aquest exercici a la natura aprendrem a observar- nos i per tant coneix-se’ns més a nosaltres mateixos.

Bon Sant Ponç!
Bona Primavera!
Bon fruir de les herbes remeieres!
Maria Casas – Biòloga i Màster en Plantes Medicinals i Fitoteràpia-.