COSMÈTICA NATURAL – UN PRINCIPI

 

EL CONCEPTE DE COSMÈTIC NATURAL DE LA NOSTRA PELL
La pell, en la seva capa més externa, descama contínuament. Les escames que es lliuren són englobades per la secrecions sudorals i sebàcies, aquesta barreja constitueix una emulsió que es pot considerar que és el nostre propi “Cosmètic Natural”. És realment la primera crema que fa servir tota persona i amb la que es barreja tot cosmètic que vulguem utilitzar. El coneixement d’aquesta capa aigüa-oli i el seu respecte seran importants en qualsevol estudi sobre la cosmètica natural. Conservar aquest mantell, mantenir-ne les propietats i afegir-ne de noves serà l’objecte de qualsevol crema, oli, loció, tònic o mascareta que vulguem aplicar. És per això que s’han de conèixer les propietats de les plantes com a componats d’aquests productes, tant pel qui els fabrica com pel qui els aconsella o fa servir. Així podem classificar les plantes segons aquestes accions benefactores per la pell i a tall d’exemple es pot dir:

• CICATRITZANTS – afavoreixen la reepitelització ; calèndula, plantatge i
equinacea.
• ASTRINGENT – contrau els teixits ; cua de cavall, hamamelis i rosa.
• EMOL·LIENT – suavitzants ; oli d’ametlles dolces, oli d’oliva, oli d’onagre,
oli de jojoba,..
•…
 

COM S’UTILITZEN EN COSMÈTICA LES PLANTES REMEIERES

BANYS
Líquid al qual introduïm el cos o una de les seves parts. Els banys són generals quan introduïm el cos sencer. Els banys “d’assiento”, de peus o de mans són banys locals. Anomenem banys freds, aquells que la temperatura oscil·la entre 10-20º ; banys tebis entre 25-30º. Els banys calents , superiors a aquesta temperatura s’han de desenvolupar amb molta prudència. Hi ha banys aromàtics, emol·lients, fortificants, banys de sabó…

COMPRESES
Són decoccions , o bé infusions de plantes que s’apliquen sobre la zona a cuidar amb l’ajuda d’una gassa o bé cotó empapat del líquid. N’hi ha de calents, tebis o freds.

LOCIONS
les locions es diferencien de les compreses en el sentit que aquestes resten en contacte amb la zona que ens interessa. La loció la utilitzem, passant-la lleugerament per a la pell.

OLIS VEGETALS I OLEATS
Es tracta de solucions de plantes medicinals vehiculades per olis vegetals. Els olis vegetals més utilitzats són:
-Ametlles dolces
-Pinyol d’albercoc.
-Oliva.
-Rosa mosqueta
Tots ells premsats en fred. Cada oleat s’utilitza en una proporció determinada de planta i d’una forma determinada.

LLETS I CREMES
Formes cosmètiques que consten d’una base –emulsió- i dels principis actius. L’emulsió s’obté barrejant
-Oli en Aigua (O/A) o
-Aigua en oli(A/O)
de consistència semisòlida o líquida espessa –crema- o més o menys líquida –llet-. Quan la base és hidrosoluble aleshores tenim el gel.

SHAMPOOS I SABONS
Productes destinats a la neteja de la pell i del cabell incorporant diversos tipus de substàncies. Constant d’agents escumants, correctors i principis actius. Fer servir productes naturals en la pell vol dir respectar millor el seu equilibri i sempre hem de procurar mantenir els seus mecanismes propis de regulació i homeòstasi. Per exemple, es pot destruir un microorganisme responsable d’una infecció però el més adequat serà utilitzar l’agent que deixi la pell menys feta malbé. A més a més els cosmètics tenen un vessant lúdic que ho és doblement quan utilizem elements que ens fan recordar i retornar a la natura amb aromes, sensacions, jocs, … Us convidem doncs a fer sevir la cosmètica per a totes aquestes finalitats.
 

Maria Casas biòloga S.L.