EL PREU DE POSAR-NOS D’EMPEUS – LES VARICES

 

Molt probablement en el pas en que l’espècie humana va fer per a posar-se definitivament erecte va comportar un problema associat a aquest augment de pressió sobre les parts més declius del nostre organisme. Aquest augment de la càrrega sobre les nostres cames i peus dificulta el retorn de la sang cap la “bomba” central de la circulació humana que és el cor. Les estructures anatòmiques encarregades de retornar la sang són les venes i de retornar la linfa, els vasos linfàtics. Les dues malalties associades a l’hiperpressió d’aquests dos sistemes són; la insuficiència venosa i els anomenats edemes linfàtics i que simplificant podriem anomenar varices i inflor de les cames, ja que hi haurien altres causes de tots dos processos. Així doncs, l’influència de la força de la gravetat –força que atrau a la matèria cap el centre de la Terra- sobre els líquids corporals augmenta amb el fet de posar-nos drets i per tant de guanyar alçada, és a dir allunyar-nos de terra. Per aquest motiu les parets de les venes han de fer front a aquest increment de pressió de la sang sobretot en els territoris més propers als tormells. Quan la capacitat dels vasos venosos no pot aguantar més la pressió de la sang, aquests es dilaten i s’allarguen donant com a resultat les varices, en un efecte molt semblant a si posem una mànega de goma (una manguera per exemple) plena d’aigua a pressió (amb l’aixeteta donada) i en una font de calor ( al Sol ), tots sabeu que la manguera es dilata, s’allarga i es fa malbé.

En el cos humà això depen tant de factors congènits, hormonals, com dels hàbits de vida dels diferents individus. És fàcil observar famílies de gent amb varices, probablement tenen algun defecte anatòmic en les venes de les cames o bé la consistència de la paret els és una mica  «feble” i és per aquest motiu que sense cap altre factor que ho afavoreixi seràn persones amb pesadesa de cames i amb més o menys temps poden apareixer unes varices. També les dones tenen més fàcilment varices degut als canvis cíclics hormonals. Sobre aquests dos tipus
de factors no hi podem actuar.

Pel que fa als hàbits de vida els poden subdividir en:

  • Hiperpressió ambdominal; per exemple per estrenyiment crònic, embaraç, obesitat,..
  • Manca d’exercici i bipedestració perllongada; la musculatura en moviment és un dels “motors” que fa que la sang retorni cap el cor, si no la fem anar el retorn venós serà més dificultós.
  • Exposició a fonts de calor; l’escalfor no és bona per al retorn venós. Ni les estufes o ambients molt caldejats a l’hivern, ni els forns, ni el sol a l’estiu, ni les aigües termals a temperatures altes, …..

 

En bona part com a conseqüència de l’anterior el que serà recomenable tant per a la prevenció com per a la millora de la malaltia ja establerta són els següents consells per a aquest estiu:

• Evitar l’excés de pes i l’estrenyiment crònic. Les verdures són un bon remei per a les dues coses.
• No és bo anar a prendre el sol sobretot en hores de màxima intensitat, no obstant es pot estar a dins l’aigua tot el temps que es vulgui.
• Amb el bon temps és més fàcil fer exercici. Caminar un parell d’hores al dia és bo per a tothom; anar bebent aigua.
• Evitar l’estar molta estona dret o sentat quiet. Si heu de viatjar amb cotxe feu parades sovint per a caminar i si és en autocar a o avió     feu els exercicis de cames que us recomanin o demaneu que us els expliquin.

 

A més a més el regne vegetal ens ofereix plantes per a afavorir el retorn venós i millorar la circulació de les cames com per exemple:

  • Augmenten el retorn;
    – Galzeran: Ruscus aculeatus
    – Castanyer d’Indies: Aesculus hippocastanum
  • Augmenten la resistència de la paret de la vena i els capilars
    – Mirtil (arándano): Vaccinum mirtilus
  • Augmenten el retorn de la linfa
    – Melilot: Melillotus officinalis

 

Qualsevol d’aquestes plantes, ben indicades us poden ajudar, però també n’hi ha d’altres amb efectes semblants o bé amb accions complementàries a aquestes. A tots els que patiu de “cames cansades” o no en voleu patir us desitjem UN BON SANT PONÇ!
 

Equip de Maria Casas, biòloga S.L.