DEMÉTER, deessa protectora de l’agricultura

 

 

Caminant aquesta primavera i observant algunes plantes remeieres; m’he tornat a sorprendre per la verdor del vegetal en creixement i pels colors vius dels pètals de les flors, i mirant mirant m’ha encantat l’observació d’una rossella (Papaver rhöeas) amb la idea de fotografiar-la per a l’exposició del Segon Concurs de Plantes Medicinals “Vinca pervinca” que organitzem a la botiga. Així ho he fet. N’he tirat vàries; una rosella sola, unes quantes de juntes i un camp sembrat de blat que n’estava ple. El blat m’ha fet pensar en la deessa grega DEMÉTER – en llatí CERES- protectora de l’agricultura i deessa de la fertilitat que vetlla per les feines del camp. Del seu nom procedeix la paraula grega demetriaká – que vol dir cereals – (da=terra i meter=mare). Gràcies a DEMÉTER els camps de blat adquirien un valor sacre: “el gra sagrat de Deméter”, i l’aire de la batuda queia sota la seva protecció.

“Sobre l’aire sagrat al moment de ventajar el gra, ella mateixa, Deméter, amb els seus cabells com espigas daurades, separa el gra de la palla amb el bufar del vent, i el munt de palla es fa més blanc… El segador demanava com a premi posar el gran ventador sobre les piles de palla davant de l’altar de Deméter, mentre ella es manté a prop, somrient, amb les mans plenes d’epigues i roselles.”

En l’agricultura biodinàmica -la que segueix el ritme de la Lluna per a treballar la terra més a més de garanties d’agricultura ecològica que els representa porta el nom de la deessa, DEMÉTER, i tots els productes conreuats així porten aquest nom escrit a l’envàs. Així doncs hi trobem qualitat –més vitamines, minerals, enzims, etc…-, respecte per l’entorn i bon “bouquet” per als millors “gourmets”.

Siguin grans de blat, pètals de rosella, arrels de genciana, flor de camamilla, fulles de noguera, plantes senceres, capítols florals, conjunts de flors, o el detall més petit de qualsevol planta medicinal que us agradi, no dubteu ni un moment de fer-li una fotografia i fer-nos gaudir a tots de la vostra visió única de la natura. Us hi esperem!!
Equip MARIA CASAS ,biòloga.