LES LAVANDES
lavandula spp

 

 

La “Lavanda veritable” (L.angustifolia = L.officinalis = L.vera) i “l’espígol” (L.latifolia = L.spica) són les dues espècies de lavandes utilitzades en cosmètica i perfumeria. El “lavandín”prové del creuament d’aquestes dues amb l’objectiu d’obtenir una espècie més rentable i s’utilitza també per a l’extracció de l’oli essencial. El “Cap d’ase” o “Cantueso” (L.estoechas) s’usa, encara que cada vegada menys, en herboristeria popular i no pas per al seu oli essencial.
Part emprada: les flors assecades. La seva corol·la és blava i el calze gris blavós.

Composició: En el cas de la” lavanda veritable” ha de contenir com a mínim 8ml. d’oli essencial per Kg. de planta. La composició de l’oli essencial varia segons diversos factors i està definida per a poder garantir la seva qualitat. ”L’espígol ” és ric en càmfora i és per això que no s’aprecia tant. Una composició intermèdia d’aquestes dues lavandes la conté el “lavandín” i també està definida per al seu ús.

Propietats biològiques i activitats:
Ús intern:s’usa la L.officinalis sobretot a França combinada amb d’altres plantes d’acció lleugerament sedant i digestiva com ara el marduix, la tarongina o la marialluïsa. Se’n posa poca quantitat per a què la fragància no domini. Sol ser present també la camamilla.

Ús extern: per la seva acció
– desodoritzant, cicatritzant: en forma d’aigua de bany, olis d’ametlles dolces, cremes, mantegues vegetals.
– Relaxant muscular: en solucions solubles per a banys, olis vegetals per a massatge (ametlles dolces, oliva, ) junta ment amb d’altres herbes com ara l’àrnica (ús extern no més).
– antisèptic moderat: en forma d’ungüents, emulsions fluïdes, bàlsams, gels de bany, campus.

Després d’un dia estressant ve molt de gust prendre un bany de lavanda autèntica o bé ensabonar-te amb una pastilla de sabó artesana amb oli d’oliva i oli essencial tot respirant l’aroma natural per a intentar calmar-te.
L’ús de la lavanda es remet a l’antiguitat i la seva amplitud és infinita. A la gastronomia també hi té un espai: a la Provença es pot provar un gelat amb perfum de lavandula officinalis que és un plaer pels sentits. De fet la mel de Lavanda, tant fina, et prepara a l’esmorzar per a un dia amb calma i de passada Et protegeix la faringe.
Equip de Maria Casas biòloga S.L.