EL MIRTIL
Vaccinium myrtillus L.

 

 

Nom comú: Cat.= mirtil, Cast.= arándano, Fra.= myrtille, Ale.= Blaubeere, Ang.= Billberry, Ita.= Mirtilo nero.

Descripció: arbust present a muntanya alta pot aconseguir uns 2-6dm. d’alçària. Es caracteritza pels seus fruits arrodonits negre-blavosos. Les seves fulles són d’un color verd molt definit essent tot ell verd, les branques incloses.  Els mirtils (també anomenats “nadius”) fructifiquen als mesos de juliol i agost que es quan es recullen.

Part emprada: Els fruits i les fulles.

Forma d’ús: Els mirtils es prenen en forma de sucs – millor frescos i ecològics -, xarops i melmelades. De les fulles se’n fan infusions escaldant-ne una cullereta de moka per tassa d’aigua. Es solen combinar amb d’altres plantes remeieres segons l’objectiu de les tisanes.

Composició: Els “antocians”, pigments naturals que determinen el color dels nadius són el seu principal component. Tant les fulles com els fruits presenten tanins, que els confereix una certa astringència.

Propietats biològiques: diferent estudis ens demostren que aquests pigments naturals actuen a nivell dels nostres capil·lars, disminuint llur fragil.litat i regulant la seva permeabilitat. Les fulles exerceixen una acció suau hipoglucemiant degut a les sals de crom que contenen. Recentment s’està investigant àmpliament l’acció antisèptica urinària de les fulles.

Els mirtils s’usen als països nòrdics i ja fa uns quants anys a la resta d’Europa per a millorar l’agudesa visual i sobretot la visió nocturna. Actualment s’està fent servir també de forma similar les fulles i els fruits del”Arándano rojo” més orientat a l’aparell urinari per la seva acció desinfectant.

 

Equip de Maria Casas, biòloga SL de L’herbolari La Nyoca